İsa niye Yahya tarafından vaftiz edinme gereksimini duyuyor?

İsa niye Yahya tarafından vaftiz edinme gereksimini duyuyor?

Eski Antlaşmada hiçbir vaftizden iz bulunmuyor. Allah’ın topluluğuna girmek için sünnet vardı. İsa, her Yahudi çocuğu gibi, doğumundan sekiz gün sonra sünnet oldu. Bugünkü bilgilerimize göre, vaftiz İsrail’in dinine girmek isteyen putperestlere uygulanmış olabilir. Bu da İsa’nın vaftizinden kısa bir zaman önce başlamış olmalıdır. Bir on sene kadar önce de vaftizci aşiretler vardı; fakat bunlar Tapınak’tan ve Başpapazlardan bir dereceye kadar kopmuş bulunuyorlardı. Vaftizci Yahya bu akıma bağlıydı: bugünün lûgatıyla bir “uyanış” hareketiydi.

Yahya Yahudileri tövbe etmeye çağırıyor. Mesih’in yollarını hazırlamanın gerektiğini söylüyor. Ve kalabalıklar hareketleniyor. Mesih’i bekliyorlardı ve tövbe etmeye hazırdılar. Ve bu tövbenin dış alameti, Ürdün Nehrinin sularında vaftizdi. Bu vaftiz bir arınma, bir yeniden doğma isteğin simgesiydi. Biraz sonra İsa da vaftiz edecek : ”Ferisiler, İsa’nın Yahya’dan daha çok öğrenci edinip vaftiz ettiğini duydular – aslında İsa değil, öğrencileri vaftiz ediyorlardı -. İsa bunu duyunca Yahudiye’den ayrılıp Celile’ye gitti.” (Yu 4 : 1-2)

Suyun simgesi eski ve yeni birçok dinde tanınıyor; insanlığın evrensel mirasına aittir. Esasında bu dinsel simge insanlığın gizemin karşısındaki bir davranışıdır. Bizim vaftizimizde ise suyun sembolü başka bir yönde aranmalıdır.

İsa niye Yahya tarafından vaftiz edinme gereksimini duyuyor? İsa insanlık halini kuşandı. İnsanlığın her yönünü yaşadı, günah dışında. Fakat daha ileri gitti: bu insanlığın bayağı, günahkâr ortak durumunu üstüne aldı. Aziz Paulus şöyle diyor : “Bizim için kendini günah yaptı.” İnsanlık halini tümüyle üzerine alıyor. Vaftiz günü İsa Yahya’ya kalabalığın arasında, kendini tanıtmadan gidiyor. Oraya giden herkes günahkâr durumunu kabulleniyor, tövbe niyetini bildirmek için geliyor. Gelenler, Ürdün nehrinin suyuna dalıyorlar. (Yunanca’da vaftiz dalış demektir). Böylece arınma niyetlerini bildiriyorlar. Günahsız olan İsa, günahkâr insanlık ile birlik oluyor. Zaten Yahya buna dikkatini çekiyor. Fakat misyonunun bu ilk gününde İsa, insanlarla nasıl bir dayanışma içindi olduğunu gösteriyor: O da suya dalıyor.

  
86 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın